Portret van J. Last, door P.A. Begeer (olieverf op linnen, 60 x 50 cm, 1929)

Tussen 1927 en 1934 schreef Jef Last (1898 - 1972) dertig gedichten waarin hij scherp van leer trok tegen de nederlandse bezetting van Indonesië.
De opstanden van Java en Sumatra van 1926 en 1927 leidden tot de felle vervolging van Indonesische communisten, die gepaard gingen met executies en massa-interneringen in Boven-Digoel, ver weg op Nieuw Guinea. Jef Last wilde de Nederlandse arbeiders in beweging brengen en hekelde de timide opstelling van de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij. Om te zingen bij het uitvoeren van lijfstraffen noemde hij zijn poëzie Liedjes op de maat van de rottan. Zoals bijvoorbeeld: Opvoeding

Uitgebreide informatie over Jef Last is onder andere te vinden bij het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland en bij de Encyclopedie van het Humanisme.
Ook het interview met Fernand Auwera is informatief.


"Nestbevuilers" was een tentoonstelling die werd gehouden van 7 september tot en met 10 september 1995 in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag. Het was een eregalerij met ruim dertig portretten van Nederlanders die kritiek durfden te leveren op koloniale misdaden. Jef Last was zo een man.

bron: In februari 1995 heeft Vrij Nederland een voorproefje gepubliceerd van de tentoonstelling.
"Nestbevuilers" is ook als boek verschenen.
Uitgeverij Babylon-De Geus
ISBN 90 6222 313 3
NUGI 646


Deze pagina is het laatst veranderd op 9-6-04 door fwillems@antenna.nl
[Terug]   [Weduwe van Indië]